Winterbandenvoordeel ten opzichte van zomerbanden bewezen

10 januari 2017

Ons bericht van zes jaar geleden over het voordeel van winterbanden ten opzichte van zomerbanden, getest in een direct vergelijk, blijkt nog steeds uiterst actueel! Doe uw voordeel. 

In Engeland rijdt men niet alleen links maar laat men winterbanden ook massaal links liggen. Men gaat er vaak nog uit van mythe's rondom de winterband: Ze zouden veel lawaai maken en uitsluitend van pas komen bij een dik pak sneeuw.Het Britse magazine EVO besloot daarom nog maar eens een vergelijkingstest te doen met meerdere actuele winterbanden en een moderne zomerband, de ContiSportContact 3.
Onder winterse omstandigheden bleek uiteraard de winterband superieur aan de zomerband. Meest opvallend; naast vrijwel geen tractie had de zomerband een driemaal langere remweg nodig om tot stilstand te komen op besneeuwd wegdek.

Op een nat wegdek bij temperaturen beneden de 7 graden celcius bijna hetzelfde beeld. Alleen de aanvankelijk enorme achterstand van de zomerband beperkte zich hier tot een langere remweg, uitgedrukt in meters in plaats van tientallen meters. Eerste winst voor de zomerband; bij veel stilstaand water doorstond de zomerband de aquaplaningsproeven het best.

Onder droge omstandigheden waren de rollen omgedraaid. De zomerband bleek de beste bij rem- en wegliggingsproeven al waren de verschillen relatief klein ten opzichte van de winterband.
EVO magazine concludeert dan ook dat de moderne winterband een absoluut aan te bevelen investering is, waarbij de Continental ContiWinterContact TS 830 objectief de beste is en subjectief de Michelin Alpin A4 het prettigst ervaren wordt.

Bron: EVO magazine