Winterbandenplicht wetgeving

06 november 2016

In veel landen gaat per 1 november, 15 november of 1 december de winterbandenplicht in. Sommige landen laten de verplichting afhangen van het weer zoals Duitsland en Oostenrijk waar men bovendien een minimale profieldiepte van 4mm op uw winterbanden verwacht. 

Geen winterbandenplicht maar wel verantwoordelijk onder winterse omstandigheden
Andere landen zoals Frankrijk en Zwitserland kennen geen winterbandenplicht maar wanneer een bestuurder onder winterse omstandigheden verkeershinder veroorzaakt of betrokken raakt bij een aanrijding, dan zal ingeval van rijden op zomerbanden minimaal gedeelde schuld toegewezen worden.

Onder alle omstandigheden beneden de 10 graden celcius winterbanden aanbevolen
Wel of geen plicht, met winterbanden rijdt u veiliger en comfortabeler beneden de 10 graden celcius. Daarbij is alleen een optimale benutting gegarandeerd bij een minimale profieldiepte van 4 mm en wanneer de banden niet ouder zijn dan 4 jaar. Het rubber van een winterband kan namelijk in de loop der jaren verharden waardoor een belangrijk deel van de eigenschappen van een winterband verloren gaat.  

Bandenspanning van uw winterbanden van groot belang.
Winterbanden vragen een hogere bandenspanning dan zomerbanden. Daarbij is regelmatige controle van de spanning, net als bij zomerbanden overigens, van groot belang: Niet alleen zullen eigenschappen van uw winterband minder benut worden bij een te lage spanning maar het is ook kostenbesparend om de bandenspanning op  peil te houden. Zo geeft een band met 30% onderspanning maar liefst 50% meer slijtage en band met een 20% te lage spanning 2% meer brandstofverbruik.  

Mocht u nog vragen hebben over de aanschaf en het gebruik van winterbanden dan nodigen wij u uit geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen.