ANWB en fabrikanten waarschuwen voor winterbanden in de zomer

14 juli 2014

De ANWB en meerdere bandenfabrikanten waarschuwen voor het gebruik van winterbanden in de zomer. Doordat de rubbersamenstelling van winterbanden gericht is op presteren bij lage temperaturen zullen diezelfde banden bij hogere temperaturen door oververhitting een aanzienlijk slechter weggedrag gaan vertonen dan zomerbanden. Denk daarbij aan een langere remweg en onnauwkeurig reageren op richtingswisselingen. Bovendien slijten winterbanden bij zomerse temperaturen sneller en zorgt het winterprofiel voor meer rolweerstand waardoor brandstofverbruik en geluid toenemen. De ANWB spreekt van 'iets om bij een vakantierit terdege rekening mee te houden'.  

Vergelijkingstest
Wat het verschil is in remweg bij een relatief lage snelheid van 70 km/u in de regen tussen een zomer- en winterband kunnen we zien aan bijgaande afbeelding.
Het is één van de uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek door de ARBÖ (de oostenrijkse variant van de ANWB) en bandenfabrikant Goodyear. Daarbij werden afwisselend Goodyear Ultragrip 8 Performance winterbanden en Goodyear EfficientGrip Performance zomerbanden gemonteerd op een Volkswagen Touran. Het resultaat laat zien dat de voordelen van de winterbanden bij 5 graden al duidelijk veranderen in een nadeel bij 15 graden. Dan staat de Touran met zomerbanden een volle wagenlengte eerder stil op zomerbanden dan op winterbanden. 

Bron: Bandencentrum Jan Steverink